معرفی سامانه
شناخت و آگاهی نسبت به متغیرهای بازار کار، ویژگیها و ابعاد آن، اهمیت و جایگاه کلیدی در برنامهریزیها و سیاستگذاریهای بازار کار و همچنین تصمیمگیریهای خانوار و بنگاههای اقتصادی دارد. تحولات بازارکار اثرات متعددی بر نظامهای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و محیطی دارد. آنچه مسلم است اولین قدم برای طراحی سیاستهای اشتغال و بازار کار با هدف تقویت رشد اقتصادی و توسعه فرصتهای شغلی،"سیاستگذاری مبتنی بر شواهد و متکی بر شناسایی گروههای هدف" میباشد که سیاستگذاری متعارف و مرسوم پاسخگوی این امر نمیباشد. این دیدگاه مبتنی بر جمعآوری داده، سازماندهی و تجزیه و تحلیل جامع اطلاعات بازار کار است. تحلیل اطلاعات بازار کار (LMIA) مبنای مهمی برای سیاستهای اشتغال و بازار کار فراهم میکند و حتی میتواند در آگاهیبخشی به سیاستگذاران و برنامهریزان برای طراحی، پیادهسازی، اجرا، پایش و ارزیابی سیاستها نقش کلیدی داشته باشد. در واقع آنچه بازار کار برخی کشورها را از دیگر کشورها متمایز میکند وجود اطلاعات بهنگام و دقیق بازارکار و تحلیلهای مربوط به آن، ارائه پیشنهادات سیاستی بهموقع، اجرای درست آنها و نظارت بر این سیاستها و تصحیح آنها در راستای افزایش اثربخشی میباشد. در حقیقت، سیستم LMIAیک پایگاه ضروری برای به روز نگهداشتن اطلاعات و تحليلهاي بازاركار براي پايش و آگاهي بخشي در مورد اثرات سياستهاي اشتغال بر بازار کار، حياتي ميباشد. تحليلهاي اطلاعات بازاركار، ميتواند به يكپارچگي تحليلهاي بازار كار و برنامهريزي سياست ي با چشمانداز بهبود اشتغال بيانجامد. البته ذکر این نکته ضروری است که بهطور کلی هیچ منبع آماری به تنهایی، نمیتواند همه نیازهای تصمیمسازان و سیاستگذاران را پوشش دهد. گرچه سیستم LMIA تلاش دارد از تمام منابع آماری استفاده کند، اما فرآیند پیادهسازی این سیستم و روشهای انجام آن، تدریجی و مرحلهای خواهد بود. در این حالت، نماگرها و شاخصهای مختلف در حوزه اطلاعات بازار کار از جمله شاخصهای کلیدی بازار کار، کارشایسته، اهداف هزاره توسعه (SDGS) و ... میتواند ابزاری برای پایش و ارزیابی بسیاری از موضوعات مرتبط با عملکرد بازار کار باشد.
در مرحله اول راه اندازی سامانه تحلیل اطلاعات بازار کار، اطلاعات 17 شاخص کلیدی بازار کار بازار کار برای دوره زمانی 1390-1397 جمع آوری و پردازش گردیده و روند زمانی آنها ترسیم شده است. افزون بر این، عوامل موثر بر این شاخص ها با استفاده از نمودارهای پراکنش شناسایی و تحلیل شده است و به دنبال آن گزینه های سیاستی در جهت بهبود وضعیت بازار کار ارایه شده است.
انتخاب شاخصها براساس معیارهای زیر صورت گرفته است:
(الف) ارتباط مفهومی و کاربرد آن برای سیاستگذاری
(ب) دردسترس بودن دادهها و قابلیت پردازش آنها.
(ج) مقایسه نسبی با کشورها و مناطق.
اطلاعات ارائه شده در این سامانه از طریق ترکیبی از منابع آماری ثبتی و نمونهگیری بدست آمده است. شاخصهای کلیدی بازار کار میتواند ابزاری برای تحلیل دادهها و نظارت و ارزیابی بسیاری از موضوعات مرتبط با عملکرد بازار کار باشد. اگر چه به دليل عدم كفايت كمي و كيفي دادهها در برخي از حوزههاي كليدي، امكان پايش و بحث در مورد تمام چالشهاي مرتبط وجود ندارد، لیکن تحلیل اطلاعات به دست آمده بهخصوص در دادههای ثبتی، علیرغم تمام محدودیتها، رویکردهای نوین مفیدي در مورد بازار کار ایران ارایه مینماید.
در مرحله دوم، این سامانه به صورت آنلاین به سایر سامانه های مرتبط با بازار کار متصل گردیده و آمارها و اطلاعات ثبتی مبنای استاندارد شده و به روز را در اختیار برنامه ریزان، سیاستگذاران، بنگاهها و جویندگان کار قرار خواهد داد.